חיתוך משקל לקרב – מה זה, למה עושים זאת, איך ומה הסכנות

למה חותכים משקל לפני קרב ואיך? 

מורידים משקל מסיבה מאוד פשוטה: כדי “לרמות” במשקל. מה זאת אומרת “לרמות” במשקל?! 
באליפויות, בתחרויות ובערבי קרבות בתחום אומנויות הלחימה ישנם קטגוריות משקלים שונות.
נרצה תמיד להיות במשקל הגבוה ביותר בקטגוריה שבה אנו נלחמים כדי להשיג יתרון של משקל, במיוחד לאחר שנתאושש לאחר “חיתוך” המשקל שעשינו לפני השקילה. 

בדרך כלל, הורדת המשקל מתבצעת בעזרת חליפת הזעה, אך זו אינה האופציה היחידה. קיימות שיטות  שונות כדי לחתוך במשקל: אחת מהן היא בדיאטה ממושכת לפני הקרב והשנייה היא צום אינטנסיבי יום או יומיים לפני השקילה.  

כמובן שרוב הירידה במשקל אינה אמיתית: אנחנו רק מאבדים נוזלים וברגע שאנו שותים ונחים הגוף מתאזן וחוזר למשקלו הרגיל לפני הפחתת המשקל. לאחר השקילה אנו יכולים לעלות בחזרה אפילו חמישה ק”ג, אבל זה תלוי במועד של איבוד הנוזלים או הייבוש שלנו ובמועד הצפוי של הקרב.  

מהי חליפת הזעה? 

חליפת הזעה היא כלי כדי ל”חתוך” משקל לפני קרבות של אומנויות לחימה. חליפת הזעה, כשמה כן היא, מיועדת לזרז את הגוף להזיע ולאבד נוזלים תוך זמן קצר על ידי סגירת כניסת חמצן לגוף והעלאת חום הגוף תוך כדי פעילות ספורטיבית. 

מתחרים מעוניינים להזיע ולאבד נוזלים תוך זמן קצר כדי להוריד משקל מהר ולהיות בטווח הקטגוריה שבה הם מתחרים. בדרך כלל, ההפחתה האינטנסיבית והשקילה נעשים יום או יומיים לפני הקרב או בבוקר הקרב. 

אז מה הביג דיל? בסך הכל הבדל של כמה ק”ג 

אולי בקרבות של לוחמים מתחילים הבדל של שני ק”ג הוא לא משמעותי: ללוחמים מתחילים אין עדיין את המיומנות או הניסיון בקרב כדי להשתמש בכל מסת הגוף והשריר כדי ליצור מומנטום למכה .
מנגד, בקרבות של לוחמים ותיקים שני ק”ג נוספים של שריר היא מסה נוספת לכל מכה.
בקרבות מקצועיים ההבדל בין הלוחמים לא יעלה על 2 ק”ג.
לעומת זאת, בקרבות חובבנים יכול מאוד להיות שבעקבות העדר מתחרים בקטגוריות שונות, המארגנים נאלצים להתפשר וגם לוחמים בהבדל של 7 ק”ג מתחרים אחד נגד השני. סיטואציה כזו קרתה לי לא מעט פעמים בקרבות בישראל. 

אפשט לכם את תהליך ההורדה במשקל: כשהתחריתי באיגרוף תאילנדי שקלתי 70 קילו והייתי מתחרה בקטגורית משקל 63.5-67 ק”ג לכן הייתי “חותך” 3.1 קילו כדי להיות בשיא המשקל בקטגוריה .כך השגתי לעצמי יתרון ממשי, כי עד הקרב משקל גופי עלה שוב ל-69 ק”ג.  

את המשחק המסוכן הזה לא שיחקתי לבד. לא הייתה לי ברירה מאחר ושכל הלוחמים היו “חותכים” במשקל לפני הקרבות. לפי דעתי, אפשר וצריך לשנות את שיטת השקילה המסוכנת הזו על ידי שקילת מתחרים ממש כמה שעות לפני קרב ובכך לא להשאיר ללוחמים חלון פתוח כדי “לרמות”. 

סכנות בריאותיות עקב חיתוך משקל 

הסכנה האמיתית שנוצרת בשיטת “חיתוך” המשקל לפני קרבות היא תהליך ההתייבשות הארוך תוך כדי פעילות עם חליפת הזעה (שבדרך כלל נעשית גם ללא שתייה). הייבוש תוך כדי תהליך “חיתוך” המשקל יכול לגרום למכת חום, כשל כלייתי, עילפון, קומה ואף למוות במקרה הגרוע ביותר.  

לסיכום 

שקילה לקרבות אומנויות לחימה צריכה להתבצע בטווח של לא יותר משעתיים משעת הקרב.
בצעד פשוט זה, לא תתאפשר יכולת התמרון במשקל. תהליכים כאלה כבר התחילו, אבל כדי שיהיו אפקטיביים הם צריכים להתפתח באופן גלובלי ולא רק בישראל או בנקודה אחת בלבד בעולם.
לדוגמא, לוחם שמשקלו בדר”כ  74 ק”ג ועליו להפחית 4 ק”ג לפני הקרב, יצטרך לרדת במשקל באופן בריא ל-70 ק”ג.
אבל אם ילחם בחו”ל מול יריבים שמרמים ומעלים את מסת הגוף לאחר השקילה, הוא ימצא את עצמו בנחיתות מאחר והיריבים שלו יהיו כבדים הרבה יותר. 

לתגובה

נוצר באמצעות מערכת הקורסים של
 
סקולילנד